Contact

Algemene voorwaarden
Led (light emitting diode)

Leds kunnen we tegenwoordig terugvinden in tal van toepassingen

>de gewone leds in kleuren groen, rood, blauw, oranje, wit, al dan niet samengebouwd in displays, numerieke modules,    >ieder toestel met een signaallampje,enz.
>Infrarood leds (bv in fotocellen)
>laser leds of laserdioden
>UV leds voor speciale toepassingen (denk maar aan het blauwe lichtje bij de tandarts)
>optocouplers, fiber optics,led screens, tv, computer enz.

Als we de led nader bekijken is dit eigenlijk een diode die licht uitstraalt in tegenstelling tot een gewone diode die enkel elektriciteit doorlaat in 1 richting van de + naar - of anode naar cathode.

De junktion spanning of spanningsval over een gewone diode ligt rond de 0.6 à 0.7v terwijl dit bij leds varieert afhankelijk van hun toepassing en kleur. tussen de 1.6 à 4volt
De maximale stroom door de led is meestal 20mA tenzij de fabrikant grotere stroomwaarden opgeeft.
Het aansturen van een led kan eenvoudig gebeuren dmw een weerstand in serie te zetten met de led
Als we de spanningsval weten over de led is het gemakkelijk te bepalen hoeveel die voorschakelweerstand moet zij met de wet van ohm.
Stel we hebben een voeding van 12vdc en een rode led waar we 20mA willen doorsturen dan staat er over de weerstand slechts 12v-1.8v= 10.2V
De waarde van de weerstand is nu gelijk aan 10.2v/0.02A = 510 Ohm, dus een weerstand van 560 Ohm is dus ok.
Indien de weerstand te hoog wordt gekozen brand de led niet op volle sterkte en indien de weerstand te laag word gekozen bestaat de kans dat de led doorbrand en dus niet meer werkt.


CREE leds daarentegen zijn clusters van leds samengebouwd op 1 chip en dat verklaart waarom die een veel hogere spanningval en stroom kunnen verdragen, namelijk stel we zetten 8 witte leds in serie en zo een 10 rijtjes parralel , dan hebben we 80 leds met een totale spanningsval van 32V en 300mA stroom = 9.6 watt
Je kan duidelijk zien dat er meerdere cellen op 1 chip staan
De Z powerleds zijn kleinere voorgangers van de cree led maar komen  nog veel  voor in gewone lampen waar men bv 3 leds ziet zitten.
Het schakelen van leds is niet zo moeilijk te begrijpen al dient men wel te letten op een paar basisregels.
De stroom door de led is afhankelijk van hetgeen de fabrikant voorschrijft en ligt meestal dus rond de 20mA.
In serie schakelen van de leds is geen probleem zelfs met verschillende kleuren , men moet dan enkel de verschillende spanningsvallen nameten  , optellen en de juiste voorschakel weerstand berekenen met de bijhorende spanning die uiteraard een aantal volt hoger moet liggen dan de spanningsval over de leds.
Het parrallel schakelen van leds kan enkel gebeuren met leds van hetzelfde merk , type en kleur anders zal de ene led meer spanningsval dan de andere hebben waardoor die ene te veel stroom gaat nemen en onvermijdelijk gaat sneuvelen terwijl dit dan ook nog een kettingreactie gaat veroorzaken bij de andere leds waardoor die ook één voor één gaan sneuvelen.
Men kan dit gemakkelijk oplossen door elk rijtje of led te voorzien van een kleine voorschakelweerstand.
Het schakelen van leds kan gebeuren met transistoren, schakelaars enz, dus veelzijdig inzetbaar zonder veel elektronica.
Als we ze willen dimmen kan dit door de stroom te verlagen of de spanning aan te bieden dmv een PWM sturing.
De led kan zeer hoge frequentie aan waardoor ze inzetbaar zijn zelfs voor dattacomunnicatie via glasvezel.


in de rubriek elektrotechniek/led verlichting vindt men info over de huishoudelijke toepassingen van leds
Sitecsolutions
Your partner in automation solutions
Webdesign : Sitecsolutions