Contact

Algemene voorwaarden
Low cut off filter 250Hz voor de  aansturing van mid en high range amps.


Een low cut off filter of hoogdoorlaat filter kan zeer interessant zijn voor het aansturen van mid en highrange speakers want die mogen geen laagfrequente signalen ontvangen.
Uiterraard kan men kleinere full range klankkasten gebruiken om de de hogere frequenties te verwerken en want die hebben het meestal nogal moeilijk bij die lage frequenties en opteren we toch een extra subwoofer.
Je zal merken dan die full range kastjes nu plost toch redelijk wat geluid kunnen produceren zonder "over te slaan"

Dit is meestal ook de truk bij grotere PA installatie, we nemen 4 grote fullrange topkasten en laten die pas werken vanaf 250 Hz en daaronder zetten we dan hoogvermogen Subkasten die dan met een laagdoorlaatfilter het laag moeten verwerken.
Dit principe vindt men ook terug bij de iedereen bekende home cinema systemen, waar men hele kleine luidsprekertjes gebruikt voor de richtingsgevoelige weergave en een bijhorende baskast voor het laag.
Aangezien lage frequentie voor de mens geen richtingsgevoeligheid  veroorzaakt kan men dus volstaan met 1 baskast en geen 5, maar voor de hogere frequenties zijn we dan weer zeer gevoelig voor de richting waaruit het geluid komt, vandaar de 5 kleinere luidsprekertjes die maar werken van een 250Hz.
Nog een interessant gegeven is dat het geluid voor de baskast 70% van het totaal vermogen opslorpt waardoor de topkastjes klein kunnen gehouden worden en veel kleinere versterkertjes nodig hebben om toch een krachtig geluid te kunnen bereiken uit die topkastjes

In PA sets zal men bv volgende configuratie tegenkomen

2* 1200 watt rms voor de baskasten met bijhorende laagdoorlaat crossover van 250Hz
2* 300  watt rms voor de topkasten met bijhorende hoogdoorlaat crossover van 250Hz

Het respektievelijke kleinere vermogen van de versterkers voor de topkasten zou doen vermoeden dat die niet krachtig genoeg zouden zijn, maar aangezien 70% word opgeslorpt door het laag hebben we ruim voldoende over voor de topkasten.

In oderstaand schema de filter die voor de versterkers dient geplaatst te worden waar men het laag wil verwijderen
zie ook de lm3886 pa set op deze site die ook gebruikt maakt van dit principe.

De voeding voor de print vindt men hier
prtscr 2014-04-10 12 12 45 prtscr 2014-04-10 12 12 33
prtscr 2014-04-10 12 12 08 prtscr 2014-04-10 12 12 20
Sitecsolutions
Your partner in automation solutions
Webdesign : Sitecsolutions