Motoren
Motoren aansluiten is geen moeilijke opgave
Op het type plaatje staat 220v in driehoek en 380v  in ster.
In onderstaande tekening ziet u hoe de plaatjes moeten gelegd worden in de
aansluitdoos van de motor

Bij deze motor is het ook mogelijk bij gebruik van 3x230v om een ster driehoekschakeling te gebruiken om de motor te laten aanlopen in ster om na enkel seconden over te schakelen naar driehoek en zodoende de aanloop stroom te verlagen die tussen de 4 - 10 X de nominaal stroom is zonder ster driehoek schakeling.
Wil men ook zo'n schakeling gebruiken op 380v dan moet de motor van het type 380-660v zijn.

Bij deze motor zou dus een ster driehoekschakeling op 380V niet mogelijk zijn om de startstroom te beperken en zijn we genoodzaakt over te schakelen naar de zognaamde softstarts, dit zijn elektronische modules die de startstroom van de motor begrenzen.

Het toerental van een asynchrone motor ligt vast op het aantal magnetische poolparen in de motor en de net frequentie die bij ons 50Hz is.
2P=3000tr/min
4p=1500tr/min
8p=750tr/min

Wil men het toerental kunnen regelen van zo'n motor is men genoodzaakt van een frequentieregelaar te gebruiken die zowel spanning, stroom als frequentie naar de motor regelt en zodoende toch een groot koppel kan aanhouden bij kleine toerentallen
Om de draairichting om te keren hoeft men gewoon 2 fasen om te draaien.


Ook een veelvoorkomende motor is de zogenaamde seriemotor die men overal terug vind in kleinere toestel, zoals boormachines, zaagmachines, mixer, stofzuiger enz
Het toerental van zo'n motor kan oplopen tot meer dan 10000tr/min en heeft een zeer groot aanloopkoppel.
Hoe hoger het toerental hoe lager het koppel.
Het toerental van zo'n motor is gemakkelijk te regelen dmv een faseaansnijdingregeling  te voorzien
(een aangepaste dimmer)
Onderstaand een tekening van een dc motor die hetzelde is opgebouwd als een ac motor maar het verschil zit hem in de hoeveelheid wikkelingen en of aanwezigheid van vaste magneten.
Deze mageneten wijzen er meestal op dat het om een DC motor gaat.
Bij een dc motor kan men de draairichting omkeren door gewoon de spanning om te draaien, plus word min en min word plus.
Voor het omdraaien van de draairichting van een AC seriemotor is men genoodzaakt de toevoer draaden aan de koolborstels om te draaien.
In dit schema kan men een regeling terugvinden van een ac seriemotor zoals voor een boormachine op 230vac die ook  kan gebruitk worden voor verwarmings weerstanden, transfo's, gloei en halogeenlampen tot 16A nominaal
let wel de triac t1 moet gekoeld worden !!!
Nog een speciale vorm van de asynchrone motor is de condensator motor , dit is eigenlijk een gewone 3 fasen asynchrone motor die voorzien word van een condensator waardoor die motor kan draaien op een monofasig net
De waarde van de condensator ligt rond de 50F/KW voor het starten en 10F/Kw in bedrijf
Deze waarden zijn grove waarden en moeten altijd nagemeten worden op de wikkelingen zodat er niet te veel of te weining stroom loopt naar de derde wikkeling, indien teveel, wordt de motor te warm, en bij te weinig verliest men aanzienlijk rendement en koppel van de motor.
De draairichting kan gemakkelijk omgewisseld worden door de condensator te verleggen naar een ander aansluitpunt

Richtwaarden:
0,5 pk cap. running 12uF cap.start 63-80 uF
0,75pk cap. running 16uF cap.start 63-80 uF
1 pk cap. running 20uF cap.start 63-80 uF
1,5 pk cap. running 25uF cap start 80-100uF
2 pk cap. running 40uF cap.start 100-125uF
Voor de toerenal regeling van 12-24V DC motoren kan men 2 manieren toepassen namelijk de spanning verlagen of een pwm controller gebruiken.
De spanning verlagen doet inderdaad het toerental dalen maar ook het koppel, en meestal is net dat wat we niet nodig hebben, een laag toerental met een klein koppel.
Om dit te bereiken kan men gebruik maken van een PWM (puls width modulator) Daarmee krijg de motor altijd de maximale dc spanning toegevoerd maar in kleine pulsen met een variabele breedte, waardoor uiteindelijk het toerental van de motor kan geregeld worden zonder veel koppel te verliezen. De bekendste vorm van een pwm regeling zijn de batterij gevoede boormachientjes.
Als men de knop zachtjes indrukt hoort men een gefluit in de motor, dit is de pwm die hele smalle pulsen stuurt naar de motor op een frequentie van +- 2KHz.
Onderstaand ziet u een gafische afbeelding hoe een pwm sturing de pulsen naar de motor stuurt.

prtscr 2014-04-10 15 50 22 prtscr 2014-04-10 15 49 39 prtscr 2014-04-10 15 50 08
prtscr 2014-04-10 15 49 52
Om bv motoren van modeltreinen en andere dc motoren te sturen kan men hieronder een PWM sturing vinden die motoren tot 5A probleemloos kan regelen (indien een zwaardere mosfet gebruikt wordt kan de stroom nog verhoogd worden.) De FET moet gekoeld worden afhankelijk van het type motor.
Men kan de condensator waarde berekenen met volgende formules
De excel file kan men downloaden op volgende link of klik op de foto
Contact

Algemene voorwaarden
Sitecsolutions
Your partner in automation solutions
Webdesign : Sitecsolutions